Water en bodem sturend

Het tij is – letterlijk en figuurlijk – gekeerd. Om in de toekomst droge voeten te houden, worden water en bodem weer sturend. Door de klimaatverandering stijgt de zeespiegel en neemt verzilting vooral toe in gebieden aan de kust. Weersextremen worden groter. En natte en droge perioden wisselen elkaar af. Dit kan leiden tot overstromingen en droogteschade aan gewassen, natuur en openbaar groen. Daarnaast zien we in Groningen verzakkingen van woningen en wegen ontstaan door bodemdaling. Droogte door klimaatverandering kan dit proces versnellen.

Toekomstbestendiger

Deze bodemdaling wordt veroorzaakt door gaswinning, veenoxidatie en grondwateronttrekking. Door beleid te maken waarbij water en bodem sturend worden, kunnen we de bodemdaling beperken. Zo wordt Groningen toekomstbestendiger en robuuster. Bovendien krijgt de kwaliteit van het water en het bodemleven nieuwe impulsen.

Behoud van ruimtelijke kwaliteit

Hoe kunnen we adaptief zijn aan de bodem en het water mét behoud van ruimtelijke kwaliteit? Dit doen we door:

  • Bij het opstellen van visies, programma’s en locatiekeuzes het bodem- en watersysteem als sturend principe te nemen. Overigens zijn het sturen op water en bodem zeker niet nieuw. Onze voorouders, die zich vestigden op de wierden, konden niet anders. We noemen dit ‘de geschiedenis van de toekomst’.
    .
  • Vol in te zetten op efficiënt ruimtegebruik en inbreiding. Zo blijft het draagvlak voor voorzieningen in de kernen behouden en voldoende ruimte beschikbaar voor landbouw. Bovendien: het inbreiden is aanleiding om (delen van) de bestaande woningvoorraad en leefomgeving te vernieuwen.
    .
  • Structureel rekening te houden met weersextremen en bodemdaling bij het inrichten van woningbouwlocaties. Zo voorkom je zoveel mogelijk toekomstige schade.
    .
  • Bij herinrichting van gebieden rekening te houden met archeologie en de ruimtelijke en cultuurhistorische waarden. Hierdoor blijft het gebied herkenbaar en samenhangend.

 

❝ De geschiedenis van de toekomst ❞

Meer informatie over toekomstbestendig ruimtelijk beleid?

Laten we dan eens kennismaken.